Opera Software - banda trapáků!

Upozornění: tento post není zaměřen proti prohlížeči Opera, který považuju za velmi dobrý kus software. Tento post chce vynadat vedení společnosti Opera Software (dále OS), které se chová jako parta ublížených dětiček.

Dnes dopoledne jsem si přečetl tento článek: Opera opäť útočí na Microsoft: IE treba vylepšiť. Je založený na základě tohoto článku od Håkon Wium Lie, který je chief technology officer OS. Nemohu si pomoct, ale po přečtení této kritiky Microsoftu a jejího Internet Exploreru si skoro přeju, aby Evropská Komise nakopala OS do koulí.

Pan CTO říká (převzato ze Živě): "... Microsoft, so svojím dominantným postavením na poli os a prehliadačov, sa správa ako monopol. A monopol sa nemusí zaoberať potrebami používateľov,"; Podľa neho dokáže jedine vyššia moc zabrániť tomuto správaniu a to finančnými sankciami. "Účelom týchto sankcií je zabezpečiť súťaž a inováciu a tým vytvoriť trh, v ktorom rozhodujú spotrebitelia," vysvetľuje. Zároveň dodáva, že splneným týchto bodov by sa IE stal paradoxne lepším produktom."

Každý normální člověk, který se jen trochu orientuje ve světě IT, si musel všimnout, že tento monopol byl narušen zcela bez jakýchkoliv regulací a pokut, a to jiným webovým prohlížečem - Firefoxem. I díky FF musel Microsoft přijít s IE7 a byl tak donucen se zlepšovat. Je tedy zcela prokazatelné, že kvalitní produkt s dobrým marketingem a vizí se dokáže prosadit i proti dominanci monopolu. Že to Opera nedokázala je jen známkou neschopnosti jejího managementu (protože software je Opera kvalitní). Ten to ovšem nemůže přiznat a tak kolem sebe kope a snaží se konkurenci zdolat nefér způsobem. Je to vysloveně ubohost.

Jedna chuťovka na závěr - OS požaduje, aby nový Internet Explorer - IE8, uměl projít už v základu Acid testem a to i ve verzi 3. Zajímavé, řekl bych, že to zatím nezvládne ani Opera!

Žádné komentáře: