Criticker - Home of the TCI

V tomto postu bych vás rád upozornil na velice zajímavý webový server, podle mě neprávem přehlížený a řádově užitečnější, než mnohé jiné web 2.0 projekty. Jedná se o server Criticker.com. Tento web je určen pro filmové fanoušky a s jeho pomocí se můžete velmi snad dozvědět, na co byste určitě měli do kina zajít a co může v klidu vynechat.

Jestli si teď představujete něco jako Cinemu, klidně na ni zapomeňte. Tady nejde o psané recenze, tady se dozvíte poměrně přesný odhad, na kolik % se vám bude film líbit! Jak je to možné? Pomocí magické zkratky, která se vyskytuje i v nadpisu - TCI. O co se jedná? TCI - Taste Compatibility Index - je číslo, které server získá tím, že budete hodnotit procentuálně filmy, které už jste viděli. Díky existenci dalších uživatelů, kteří také mají svůj vkus, vzniká jakýsi žebříček kompatibility - TCI index. Podle toho, jak kteří lidé hodnotí které filmy, systém vyhodnocuje, jak jste si spolu podobní. Lidé, se stejným vkusem jako vy, mají s vámi podobný TCI index. Díky tomu vám systém může říct, že nový Rambo se vám asi líbit nebude, protože Pepovi a Karlovi, kteří mají stejný vkus jako vy, se také nelíbil. Zjednodušeně řečeno, v pozadí se určitě skrývají složité matematické vzorce.

Zní to poněkud utopisticky, ale funguje to, věřte mi. Služeb Critickeru využívám už skoro dva roky, ohodnoceno mám přes 550 filmů a díky tomu mám doporučení už velmi přesná. V posledním půlroce se mi server sekne maximálně tak o 5%. Samozřejmě, takto velké přesnosti dosáhnete až po hodnocení většího množství filmů, ale již od začátku nejsou výsledky nejhorší. Řekněme tak +-20%. Jak moc dokonale vám bude který film doporučen závisí i na tom, kolik už ho lidí vidělo před vámi a dodalo své hodnocení.

Abych jen nechválil - Criticker má i svoje mouchy. Předně nedokáže nikdy podchytit náhodné faktory (film se vám bude proti předpokladu víc líbit, protože vám třeba připomene nějaký hezký zážitek, kteří ostatní neměli atd.). Může se tdy stát, že vám občas něco nedoporučí. Server také nemá tak vychytané exporty, jako jiné komunitní servery, např. Last.fm. Ale i na tom už se pracuje, vznikly exporty do blogů a doporučovací okýnka, takže autoři nespí.

Ale ještě přeci jen trochu chvály - na serveru můžete najít rubriky doporučující vám nejlepší filmy na které máte jít, tříditelné podle žánrů, roku vzniku apod, najdete naopak i varování před pro vás nejhoršímy filmy, můžete si vytvářet přátele (Kumpels) a doporučovat jim a nechat si doporučovat, můžete diskutovat ve fórech.

Díky Critickeru a TCI získáváte jasný užitek - dopředu se můžete dozvědět, co stojí za vidění a ušetřit si drahocený čas promarněný koukáním na kravinu. To už stojí za pokus, ne?


MY CRITICKER PROFILE

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Na Critickeru mi chybí dvě věci. Tou první je nějaký seznam, který by generoval PSI pro všechyn filmy a seřadil je od nejlepších po nejhorší, takže bych mohl selektivně jít přímo po filmech, u kterých mám PSI 95+. Druhá věc je nějaké seskupování filmů do skupin podle témata, události, kterou se zabývají nebo seskupením remakeů jednoho filmu. Například skupina "Filmy o posledním člověku na zemi" by obsahovala "The Last Man on Earth", "The Omega Man", "The Quiet Earth", nový "I Am Legend" a jeho Asylum bratra "I Am Omega". To by pomohlo tříbit vkus a zvýraznilo různá pojetí stejného problému během let.

Jiank ale perfektní služba, skoro se nemýlí a už dlouho jsem neviděl žádný špatný film(resp. tak špatný, že bych se jeho sračkovosti alespoň nezasmál) :-)

Jarmom řekl(a)...

griswold:
To první mi nechybí, stačí mi celkové recommendations, pár kliknutí ti najde minimálně několik velmi dobrých filmů, kdyby ses fakt už tak nudil, že bys nevěděl na co koukat.

To druhé mi zase přijde příliš náročné na tagy, aby to mohlo smysluplně fungovat. nebo by to znamenalo hodně práce pro pár prověřených lidí, kteří by museli otagovat celou databázi.